blog » Agyalap » Isten szeme

Isten szeme

E-mailben is kering az alábbi kép "Isten szeme" címmel.

Isten szeme

Olyasféléket is szoktak írni hozzá, hogyha a képre nézel és hármat kívánsz, akkor lehet, hogy kívánós vagy, ill. ha gondolsz valamire, amit nagyon szeretnél, akkor pont egy olyan valamire gondolsz amire vágysz (vagy valami ilyesmit). Hát nem csoda?

Féretéve a humorizálást, nem akarom itt annyira eltúlozni a dolgot, mivel szerencsére olyat még nem láttam, hogy azt írták volna bárhol is (bár el tudom képzelni), hogy ez valóban Isten szeme, és hogy sosem pislog és mindig figyel...

... de a gonosz kis manó megint előbukkant rejtett kis zugából,  a vállamra telepedett és a fülembe súgta, hogy nem ártana azért utánanézni, hátha ez mégsem egy csillagászati jelenség, csak valami Photoshop által elkövetett komiszság.

Figyel az ég...

Nem tehetek róla, de elsőre mégiscsak Philip K. Dick Figyel az ég c. nagyszerű regénye ugrott be a képről, melyben Isten egy hatalmas szemként kuksolja az egyik kissé paranoid szereplőt (meg úgy a dolgok folyását) az ég tetejéről.

...úgyhogy ásd el a csatabárdot

Másodikként pedig a Cranberries Bury the Hatchet c. albumának a borítója tolult a fejembe, amit a Pink Floyd, Peter Gabriel és Alan Parsons borítókkal elhíresült Storm Thorgerson alkotott. Íme, így néz ki (Nem Storm, hanem a Cranberries borító):

Cranberries: Bury the Hatchet

Csillag születik... majd meghal

Na de térjünk is vissza az eredeti témánkhoz, nem húzom tovább: a kép valódi. Ne tessék félreérteni, nem valóban Isten szeme van rajta, hanem a köznyelv által Isten szemének is becézett égi izé... planetáris köd.

A planetáris köd az meg egy ilyen bigyó, amit akár nevezhetnénk egy haldokló csillag utolsó leheletének is. És mivel egy csillag sok csillió évig él, ezért a lehelete is kitart akár többmilliárd Orbiton át is.

Csiga köd

Ez a böcsületes neve a fentebb nevezett égi tüneménynek (égi csiga?), született: Helix Nebula. Ő a Füldönkhöz legközelebb eső planetáris köd, mindössze 450 fényévnyire van tőlünk (BKV-val vagy MÁV-val ennek azért többszöröse) a Vízöntő csillagkép déli részén. Két egymásra merőleges tányérszerű gázburok -  amik  egy, a Naphoz hasonló (de haldokló) csillagból buggyantak ki - alkotja.

A fenti kép a Hubble űrteleszkóp valamint a Kitt Peak-i obszervatórium felvételeiből készült ún. kompozit (több rétegnyi kép van összecsiholva).  2003. május 10-én A nap csillagászati képeként szerepelt a NASA weboldalán. És hogy egy újabb gyönyörű közhelyet használjak (és hogy "és"-sel kezdjek mondatot): innen indult hódító útjára.

Búcsúzóul egy infravörös kép, amit a Spitzer űrteleszkóp készített róla (hogy ne mindig a Hubble-t népszerűsítsük):

Helix Nebula infravörös

Beküldte: gaga @ 2009. nov. 3. | Utolsó módosítás: 2009. nov. 3.

Rovat: Agyalap

Címkék: városi legendák

Hozzászólások száma: 1 | Megtekintések száma: 6496

Hozzászólások

Hozzászólást csak regisztrált (és belépett) felhasználó írhat. Ha még nem regisztráltál itt megteheted.

JamesKax2017. szeptember 18. 19:13
Highest quality PRICE TO High-quality RATIO . Producing essay right here is always affordable due to our elaborated pricing policy. The price you pay out on your order relies upon on several factors and is defined individually for every order. It would mean you could potentially manipulate the price by adjusting some pricing parameters. Speaking in the price, our professional crafting providers really do not price tag a good deal! When you have ever implemented essay creating expert services, you may well be underneath the impression that it costs a lot. It is true that professional writers can charge a lot for his or her assistance, but what you should be really concerned about is the price to fine quality ratio. We can guarantee you the following: you won’t have got to drain your bank account to order our help, as well as the kind of good quality you will get in return will be higher than the kind of superior you will get elsewhere to the same price. Put simply, we charge the same but get the job done more suitable. This is partly why a lot of students choose our company for major and important assignments - dissertations, admission essays, etc. It is just too important to save money on it. Besides, we have presently told you that our prices are of an acceptable stage. We respect your time and have previously taken way too noticeably of it to check out all those words. No far more talking. If you happen to really have to understand what it will mean to get what you fork out for, position your order right now. We can guarantee that you just won’t be disappointed inside of your choice. We offer: Top-notch papers on any topic On-time delivery 100% plagiarism-free content Highly professional writers 24/7 friendly aid [url=http://www.centroestant.com.ar/e-trade-continues-to-be-appreciated-in-different-3/]https://payforessay_net/buy-essay[/url]
<< previous
|
next >>