blog » Agyalap » Élelmiszer-adalékanyagok: E200-E299

Élelmiszer-adalékanyagok: E200-E299

Élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó cikksorozatunk második részével a tartósítószerek mezejére lépünk. Itt laknak az E200-E299-es címkét viselő E-számok.

,Rengeteg nátriumos és káliumos fittyfene van a tartósítószerek között. Ez eddig nem is hangzik olyan vészesen, ugye (vagy ha igen akkor nézd meg egy ásványvizes palack címkéjét)?

A tartószítószerek a gombák és baktériumok elterjedését, szaporodását hivatottak megakadályozni az élelmiszerekben, méghozzá úgy, hogy vagy jól elveszik tőlük a játékaikat (meg mindenfélét) és azok nem megfelelő életkörülményekre hivatkozva disszidálnak, vagy pedig nemes egyszerűséggel kinyírják őket.

E200 (Szorbin) és  sói: E201 (nátrium szorbát), E202 (kálium szorbát), E203 (kalcium szorbát): penész vagy más gombafélék szaporodásának meggátlására csempészik ételeinkbe, a baktériumokat viszont nem bántja, ezért azok sajtokban, joghurtban vígan tudnak erjeszkedni. Anno madárberkenyéből vonták ki, manapság inkább szintetikusan állítják elő.

E210 (Benzoesav): a XVI. században fedezték fel, eleinte egy növény gyantájából állították elő. Először Nostradamus írta le (és meg is jósolta, hogy később E210 lesz a neve és belerakják mindenféle csomagolt élelmiszerbe: sörbe, gyümölcslébe, joghurtba). A XIX. században fedezték fel gombaölő hatását, azóta előszeretettel alkalmazzák tartósítószerként. Sói: nátrium benzoát (E211), kálium benzoát (E212) és kálcium benzoát (E213).

A benzoesavat gombás betegségek gyógyítására is használják, viszont a macskák viszonylag érzékenyek rá (soha ne adj a macskádnak almalevet!). Emberek számára sem ajánlott 5mg/testsúlykg-nál többet bevinni naponta (szóval óvatosan azzal a sörrel!). Egyéb származékai: E214-E219.

E220 (kén-dioxid): Mindenki, aki járt valaha iskolába, kívülről fújja: "A kén-dioxid színtelen szagtalan, ártalmatlan, szúrós szagú mérgező gáz". Valamint a tojás is a kéntől büdös. Lehet vele ruhát fehéríteni, levegőt szennyezni, esőt savasítani és megmérgeződni. És el ne felejtsem: tartósítani (sőt az egyik legrégebben ismert tartósítószer!). Nem kell azért annyira megijedni tőle, a borászatban előszeretettel használják előnyös tulajdonságai miatt (antioxidáns, fertőtlenítő, íz- és zamatalakító hatás egyben!). Megakadályozza az élelmiszerek barnulását és a vitaminok elbomlását (a B1 vitamint azonban a kénvegyületek bontják). Ajánlott napi beviteli mennyiség 0,7mg / testtömegkg.  A szervezetünkben található egyik enzim gyorsan lebontja őket, szóval ne fájjon emiatt a fejünk. Akinek viszont kevés van ebből az enzimből annak a hasa fájhat miatta (+ egyéb bélpanaszok). Aszthmásoknál aszthmás rohamot válthat ki, és allergiás reakciókat is okozhat (egyébként meg, mi nem?). Származékai a különböző szulfitok (E221-E228).

Bifenil, difenil (E230): Na ő egy érdekes figura. Kőszénkátrányból, kőolajból és földgázból vonható ki.  Megakadályozza a penészgombák szaporodását. Gyógyszeriparban is használják, de leginkább LCD kijelzők készítésénél alkalmazzák őket tömegesen. Közepesen mérgező, de biológiailag lebontható nem mérgező összetevőkre. Bár elég nehezen. Irritáló hatású. De hogy valami jót is mondjunk róla: a bifenil molekula két benzolgyűrűből áll és a szerkezeti rajza úgy néz ki mint egy szemüveg. Barátai a különböző fenolok (231: ortofenil-fenol, 232: nátrium-ortofenol), akiknek szakmájuk a mezőgazdasági gombaölés, és citrusfélék héján szoktak randalírozni (ezért mosssuk meg mindig a gyümölcsöt!). Ők is irritálóak, szembe kerülve pedig tök égés.

E233 (tiabendazol) egy kétélű fegyver. Sőt, három! Kajában, kertben gombát öl; kutyában, macskában férget hajt; nem utolsósorban fémmérgezés ellen is kiváló. Ha nem eszünk meg belőle 0,1mg/ttkg-nál többet, akkor még galibát sem okoz.

A nisin (E234) egy aminosavakból álló tejbaktériumok által termelt anyag, ami baktériumölő hatású. Tejben, vajban és sörben fürdik, szereti a sajtot is.

E235 (natamicin, pimaricin) természetes eredetű baktérium- és gombaölő szerves vegyület. Elsősorban a sajtok felszínén alkalmazzák a penészedés kordában tartására. A gyógyászatban gombás fertőzések helyi kezelésénél használják.

Hangyasav (E326) emberi szervezetben a bevitt élelmiszer-adalékanyagon kívül hangya-, méh-, vagy darázscsípés formájában fordul elő. Élelmiszerbe nem úgy kerül bele, hogy azt agyoncsípetik valami szerencsétlen hártyásszárnyú jószággal, hanem mesterségesen állítják elő. Jobbára ártalmatlan, viszont erről a baktériumoknak más véleményük van. Nagy mennyiségben azért nem árt vigyázni vele, mert rovar segítsége nélkül is csíp. (Amúgy meg elég morbidan hangzik, de először hangyák desztillálásával állították elő - innen kapta a nevét). Származékai a nátrium-formiát (E327) és a kálcium-formiát (E328).

Hexamin (E239) Fertőtlenítő és tüzelőanyag. Savas közegben formaldehiddé bomlik le.

A formaldehid (E240) a szmog egyik összetevője. Különféle égések közben keletkezik. Festék, ragasztásra használt gyanta, szigetelőanyag készül belőle. Közismerten konzerválófolyadék, balzsamozásra is használják. Az Európai Unióban 2007. szeptember 22. óta tilos a használata, mint tartósító vagy balzsamozószer. Mérgező, rákkeltő hatású.

A dimetil-dikarbonát (E242) (más néven DMDC, dikarbon-sav, dimetil észter, dimetil pirokarbonát vagy Velcorin®) egy szúrós szagú színtelen folyadék. Elsősorban üdítő és egyéb italok tartósítására, valamint különféle eszközök fertőtlenítésére használják. A borászatban a kén-dioxidot helyettesítheti.

Káliumnitrit (E249), nátriumnitrit (E250): nitrites pácsóban (gy.k.: pác-só) használják. Ezt még a bio-húskészítményeknél is engedélyezik, tehát nem lehet olyan vészes. Vérnyomáscsökkentő, értágító hatású. Csecsemőkre veszélyes lehet.

Nátriumnitrát (E251), káliumnitrát (E252): Száraz pácok alapanyaga. A talaj természetes összetevője, ezért a legtöbb növényben előfordul. A nitrátok önmagukban veszélytelenek, viszont aminok segítségével belőlük keletkező nitróz-aminok már rákkeltő hatásúak lehetnek.

Ecetsav (E260): veszélytelen és finom (mármint nem magában). Származékai: káliumacetát (E261), nátriumacetát (E262), kálciumacetát (E263), ammónium-acetát (E264).

Tejsav (E270, 2-hidroxipropánsav, laktát)  Rengeteg biokémiai folyamatbna vesz részt. Állatokban folyamatosan termelődik. Infúziókban is használják, sőt biológiailag is lebontható környezetbarát műanyag készíthető belőle (Tesco-szatyor). Az eddigi hiedelemmel ellentétben az izomlázat viszont nem ő okozza.

Propionsav (E280, propnsav). Szintén a természetben is előforduló anyag. Baktérium anyagcsere terméke, ez adja az ementáli és a márványsajt jellegzetes ízét. A propionsav kizárólag az ipari előállítású péksüteményekhez engedélyezett. Csak magas koncentrátumban ill. tartós fogyasztás esetén lehet veszélyes erős maró hatása miatt. Szúró, maró illata és erősen savas íze miatt a propionsavat az élelmiszeriparban csak ritkán alkalmazzák. Inkább a propionsav származékait, a propionátokat (nátriumpropionát - E281, kálciumpropionát - E282,  káliumpropionát - E283) használják.

A bórsav (E284) mosóporban fehérítő, növényben létfontosságú, emberben meg nem tudni.  Élelmiszerben kizárólag a valódi kaviárhoz lehet használni (bórax-szal együtt - E285), abból meg ugye keveset eszünk, így nem okozhat gondot. Nagy mennyiségben fogyasztva  felhalmozódhat, mivel a szervezet csak lassan tudja lebontani, így mérgezési tüneteket, vesebántalmat okozhat.

E290 (CO2, szén-dioxid): élelmiszerbe úgy is bekerülhet, hogy ha valaki jól belelehel az ételünkbe. De ezenkívül tartósító és buborékosító célzattal is belenyomhatják a gyártás során.  Böfögést okozhat.

E296 (malénsav, almasav) ésE297 ( fumérsav): Minden élő sejtben előfordulnak a citromsav-kör (erről már volt szó) köztes elemeként. Erősen savasak, viszont veszélytelenek

A sorozat további cikkei:

Beküldte: gaga @ 2009. szept. 30. | Utolsó módosítás: 2009. szept. 30.

Rovat: Agyalap

Címkék: adalékanyagok, baktérium, e-számok

Hozzászólások száma: 0 | Megtekintések száma: 5292

Hozzászólások

Hozzászólást csak regisztrált (és belépett) felhasználó írhat. Ha még nem regisztráltál itt megteheted.

<< previous
|
next >>