blog » Kultúrállat » A Berlini Fal restaurálása

A Berlini Fal restaurálása

Berlini Fal: Trabant és a testvéri csók

Nem kell annyira megijedni, nem fogják újból felépíteni...

Ma van a Berlini fal lebontásának 20. évfordulója (egészen pontosan a lebontás pár nappal később kezdődött, de ezen a napon engedték át a Fal keleti oldalán gyűlő egyre nagyobb tömeget az NSZK-ba).

Erre az alkalomra a Fal megmaradt mintegy másfél kilométeres szakaszát (ami  a kommunizmus bukásának emlékműve megtisztelő címet is elnyerte) - és az azon látható eredeti graffitiket -  "állították helyre" egy 2,2 milliós eurós projekt részeként.

A Berlini fal ledöntése után 118 nemzetközi művészt (köztük magyarokat is: Gerber Pál, Gerhes Gábor, Györffy Sándor, Imre Gábor, Erkel László /Kentaur/, Rácmolnár Sándor) hívtak a megmaradt rész kidekorálására.

A híres csók

Köztük volt Dimitrij Vrubel, aki a Testvéri csók ill. a Halál csókja néven is elhíresült alkotást készítette, melyen Brezsnyev és Honecker váltanak csókot.

Brezsnyev és Honecker csók

(Képaláírás németül és oroszul: "Istenem, segíts túlélni ezt a gyilkos viszonyt!")

Pucoljuk meg a graffitiktől a graffitiket!

A graffitik a környezeti hatások, a firkálók és szuvenír-gyűjtők ténykedése folyamán annyira tönkrementek, hogy szükséges volt a helyreállításuk. A projectet Kani Alavi indította el körülbelül egy éve, aki maga is készített egy festményt 1989-ben a Falra.

Berlini Fal: A Falat áttörő Trabant

Az eredeti művészeket keresték fel, hogy autentikusak maradjanak az alkotások. Többségüket meg is találták, akiket viszont nem leltek, vagy időközben elhunytak, azok képeit is helyreállították az alkotók.

Berlini Fal Graffity

További nézelődnivalók

Akit érdekelnek még "East Side Gallery"-s képek, az lessen el Rennpappe fotoblogjára, illetve a www.eastsidegallery.com-ra.

Ha van valakinek képe esetleg a Berlini Falat borító festményekről (kiváncsi lennék a magyarokra - de persze jöhet a többi is), az pedig jelentkezzen bátran, szívesen venném ha kitehetnénk párat az oldalra.

További olvasnivalók

Beküldte: gaga @ 2009. nov. 9. | Utolsó módosítás: 2009. nov. 9.

Rovat: Kultúrállat

Címkék: berlin, berlini fal, graffiti, kommunizmus

Hozzászólások száma: 0 | Megtekintések száma: 6673

Hozzászólások

Hozzászólást csak regisztrált (és belépett) felhasználó írhat. Ha még nem regisztráltál itt megteheted.

<< previous
|
next >>